Yaşar Nalçacı

İmplant (Klavuzlu Kolay İmplant)

İmplant’lar artık 3 boyutlu volumetrik tomografiler ve gelişmiş son teknolojilerle 5 dakikada diş çekimlerinden daha kolay ve kısa zamanda cerrahi yöntemlere göre daha sağlıklı ve hatasız yapılabilmektedir.

U.S.A MENŞEİLİ KLAVUZLU(SAFE SURGEİ GUİDE) KOLAY İMPLANT:

BU YÖNTEM DÜNYADA GELİŞMİŞ ÜLKELERDE  VE ÜLKEMİZDE KULLANILMAYA BAŞLANILAN  3 BOYUTLU DİJİTAL TOMOGAFİLER'İN entegrasyonu ile son derece teknolojik sistemler kullanılarak yapılan ve BAŞARI ORANLARININ % 98 olduğu uygulamalardır.Bu uygulamalarda önce 3 BOYUTLU  VOLUMETRİK TOMOGRAFİLER ÇEKİLİR. İmplant yapılacak hastaya ait bu tomografilerin üzerinde(HASTANIN İMPLANT UYGULANACAK BÖLGEDEKİ KEMİĞİNİN KALİTESİ  D1,D2,D3,D4,D5 olup olmadığı,sinüs boşlukları,sinirlerin geçtiği mental ve mandübüler kanal yerleri ve mesafeleri, Korteks kemik, Kompakt kemik, Spongioz kemikler VE TAKILACAK  İMLANTIN ÇAPI , AÇISI, BOYU  her şeyi  bu tomografide önceden dijital olarak belirlenir. DİJİTAL VERİLER 3D TOMOGRAFİ ÜZERİNDE YERLERİNE YERLEŞTİRİLİR.  U.S.A  MENŞEİLİ ( KLAVUZ KALIP)GUİDELER

KULLANILARAK  İMPLANTLAR CERRAHİ BİR İŞLEM YAPMADAN 5-10 DAKİKADA yerine takılır. UYGULAMASININ VE BAŞARI ORANININ ÇOK YÜKSEK OLMASI NEDENİYLE HEKİMLER VE HASTALAR TARAFINDAN TERCİH EDİLMEKTEDİR. 

 

BU SİSTEMLE YAPILAN İMPLANT HEM HASTA AÇISINDAN HEMDE HEKİM AÇISINDAN  OLDUKCA GÜVENLİ OLUP KISA SÜREDE YAPILAN UYGULAMALARDIR.UYGULAMA ESNASINDA VE SONRASINDA DOKUDA ŞİŞLİK HERHANGİ BİR RAHATSIZLIK OLMAYACAĞI  İÇİN HASTANIN AĞRI KESİCİ  ALMASINA GEREK YOKTUR.  HASTA  İMPLANT UYGULAMASINDAN HEMEN  SONRA  GÜNLÜK RÜTİN İŞLERİNE DEVAM EDEBİLİR.

 

GÜNÜMÜZDE ARTIK  BU YÖNTEMLE  YAPILAN İMPLANTLAR  DAHA BAŞARILI  SONUÇLAR ALINDIĞI İÇİN HASTALAR VE HEKİMLER TARAFINDAN TERCİH EDİLMEKTEDİR

  

-CERRAHİ YÖNTEM İMPLANT 

Bu yöntemde implant sahası lokal veya rejyonel anesteziyle bloke edilip ağrı hissini ortadan kaldırdıktan sonra Plap kaldırılarak yani Diş eti kemikten ayrıştırılarak çene kemiği AÇIĞA ÇIKARILIR el yordamıyla veya tecübeyle kemiğin kalınlığı,vs görsel olarak tespit edilir. Uygun olan yerlerde KEMİĞE  DRİL'LERLE İMPLANTIN VİDALANACAĞI  yuvalar açılır.  BOYU,ÇAPI Uygun vidalar (implantlar) bu göz kararı açılan yerlere vidalanır.

Bu yöntemde deneyimli bir hekim herhangi bi kontrendikasyon olmaz ise 30 ila  60 dakikada bir implant çakabilir.Ancak göz kararı yapılan bu uygulamanın çıplak gözle görmenin yanında  bir çok sakıncası vardır

      DİŞ İMPLANTLARI TARTIŞMASIZ KAYBEDİLEN DOĞAL  DİŞLERE EN İYİ ALTERNATİFLERDİR.


   İMPLANTLAR GENOM TEKNOLOJİSİ  ,GEN MUTASYONU hayata geçipte dişsiz yerlere diş ekilene kadar günümüzde kaybedilen dişlerin yerine yapılacak en geçerli uygulamalardır. şu anda bu projeler üzerinde Japonyada ve İngiltere kraliyet üniversitesinde çalışmalar sürmekte ve çok başarılı neticeler alınmaktadır

.

 İmplant Nedir?
İmplant, bir canlıya yerleştirilen, kaybedilmiş bir organ veya dokunun yerine yerleştirilmek üzere yapay üretilen materyal veya başka bir canlıdan alınan dokudur.
Diş hekimliğinde İmplant ise diş kökünü taklit etmek üzere üretilmiş materyallerdir. Bunlar zirkon esaslı, porselen esaslı, titanyum hidroksi apatit vs gibi kemikle entegre olabilen gelişmiş maddelerle kaplanmış teknolojiler kullanılarak yapılan doku uyumlu osteoentegre olabilen materyallerdir. İmplant tan beklenen doğal diş KÖKLERİNİN yaptığı tüm görevleri yerine getirmesidir.

Neden İmplant önerilir?
   Çene kemiğinin erimesini önler. Bu nasıl olur?
Diş çekiminden sonra o bölgede ki dişin çene kemiğine yaptığı uyaran ortadan kalkacağı için, vücutta kullanılmayan dokunun zaman içinde hacim kaybetmesi sonucu, erime meydana gelir. Bu tercih etmediğimiz fizyolojik erimedir. Diş çekildiği anda veya kısa bir süre sonra o bölgeye İmplant yapılırsa bu erimeyi engellemiş oluruz. Ayrıca İmplant uygulamasında yanlarda ki dişlerde hiçbir işlem yapılamadığı için bütünlüklerini korurlar.

Serbest Sonlanan çenelerde yani ağızın bir tarafında hiç diş olmaması çeşitli nedenle dişlerin çekilmiş olması buralara değişik alternatifte çözümler olmasına rağmen eğer hasta implant uyumlu ise avantajlarından dolayı tercih edilebilir.

Ön bölgede tek diş eksikliklerinde en ideal çözüm olabilir.

İmplant çeşitleri var mıdır?
İmplant uygulaması son yıllarda vida olarak nitelendirilen şekle ulaşmıştır. Ancak marka, üretim şekli, üretildiği ülke ve geçmişe uzanan üretim tecrübesi v.b. nedenlerden dolayı ayrılmaktadır.

İmplant her vakada ve her hastaya uygulanabilir mi?
Çene kemiğinde uygun derinlik ve genişlikte kemik varsa uygulanabilir. Başarı şansını etkileyen olumsuz faktörler ise hastada sistemik olarak hastalıkların varlığıdır.

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?
Lokal ,REJYONEL veya genel anestezi uygulandığı için acı duyulmaz. Operasyon sonrasında ise basit ağrı kesiciler ile ağrı hissi ortadan kalkar. 
İmplantlar uzun ömürlü olur mu?
Bazı markalar uzun süreli üretim tecrübeleri ile ön plana çıkmaktadırlar. Yeni üretim yapılan markalarda vardır. İmplantın ömrü ile hastanın genel sağlık durumu ve ağız hijyeni ilişkilidir. Literatürde 20- 30 yıl kullanımı olan İmplant uygulamaları vardır.

İmplant Pahalımıdır?
İlk bakışta diğer tedavi yöntemlerine göre pahalı görülse bile, implantların kullanım süresi göz önünde bulundurulunca, bu süre de diğer tedavi yöntemleri ile yapılmış olan kaplama-köprü ve protezlerin ortalama 5–7 yılda değiştirildiğini düşünürsek aslında daha ucuz bir tedavi olduğu ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca daha iyi bir estetik ve fonksiyon sağlayacağı düşünülmelidir.


İmplant Yapım Safhaları Nelerdir?
1.Muayene: Genel sağlık durumu incelenir gerekli olursa tahliller istenir. Ağız içi muayene, röntgen ve model incelemeleri yapılır.
2.İmplantasyon: Genel veya lokal anestezi altında diş çekiminden daha kolay olan yöntem ile İmplantın çene içerisine yerleştirilmesi.
3.İyileşme dönemi: Bu aşamada İmplant çene kemiği ile bütünleşir. Hastanın genel sağlık durumu, İmplantın bölgesi ve kemik tozları kullanılmasına bağlı olarak 2 – 6 ay arası süreyi kapsar.
4.İmplant üst parçasının yerleştirilmesi: Bu parça İmplantın ağız içerisinde görünen kısmıdır, görüntüsü ağızda ufaltılmış olan diş şeklindedir. Yapılacak olan kaplama veya protez bu parçaya oturacaktır. Bu aşamadan sonra ölçü alınarak proteze başlanır.
5.Kaplama veya protezin hastaya teslimi: Ölçü alındıktan sonra yapılan kaplama veya protezin ağız içine yerleştirilmesi ile son bulur İmplant hangi dişlerin kaybında yapılabilir

•Alt veya üst çenede ki dişlerini tamamen kaybetmiş hastalarda
•Alt veya üst çenede ki dişlerini kısmen kaybetmiş hastalarda
•Alt çene veya üst çenede tek dişini kaybeden hastalarda
 
İmplant uygulanmasında yaşlılık önemlimidir?
Hayır. Genel sağlık durumu daha önemli bir faktördür. 70–80 yaşlarında birçok hastaya başarılı bir şekilde İmplant uygulanmakta ve kullanılmaktadır.

 

İmplant Diş Nedir?

  • Dişsiz Ağızlarda Diş Estetiği
  • Dr Aytuğ ile Diş Sağlığı ve Diş Estetiği
  • Aralık ve Eksik Dişler
  • İmplant Diş Nedir?
  • İmplant Diş Yaptırmak Ağrılı Bir Süreç mi?
  • Diş İmplantı Yaptırmak Pahalı mıdır?
    Türkçe