Yaşar Nalçacı

Nano ve Nano Hybrit Teknolojik Bonding ve Dolgular

Dişleri koruyan nano parçacıklar! Nano – milyarda bir anlamına gelen bir önek. Nanometre – metrenin milyarda biri. Nanoteknoloji ise kabaca nanometre seviyelerinde yapılan teknoloji demek.

Dişleri koruyan nano parçacıklar!
 Nano – milyarda bir anlamına gelen bir önek. Nanometre – metrenin milyarda biri. Nanoteknoloji ise kabaca nanometre seviyelerinde yapılan teknoloji demek.

Konservatif Diş Tedaviler
Konservatif tedaviler, dişlerin yapısal sorunlarında, diş bütünlüğünü tamamlamak için uygulanan tedavilerin tamamıdır. Genellikle çürük dişlerin dolgu yapılacak onarılması olarak tanınan konservatif tedaviler, kendi içinde incelendiğinde pek çok farklı ihtiyaç ve uygulamaları kapsar. 
En yaygın konservatif tedavi türü halk arasında 'beyaz dolgu' olarak bilinen kompozit dolgulardır. Kompozit, uzay çalışmalarından gemi inşasına kadar pek çok alanda kullanılan bir nanoteknoloji ürünüdür. İçeriğinde farklı bileşimler bulunan bu malzeme oldukça sağlam ve stabildir.

Kompozitin diş hekimliğine uyarlanması, diş renginde ve tamamen dişi taklit edebilen dolgular ve restorasyonlar yapılmasına yol açmıştır. Kompozit ve diş arasındaki bağlantı kuvveti 'Megapaskal' birimiyle ölçülür. Bu bağlantı kuvveti, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, istenen seviyeye getirilebilmiştir.

Günümüzde kompozit restorasyonlar, istenen renk ve şekilde yapılmakta ve klinik ortamında, hasta beğenisine göre şekilllendirilebilmektedir. Kompozit uygulamaların günümüzde geldiği en son nokta, kompozit laminalar ve adesiv uygulamalardır. Bu uygulamalar, diş yüzeyinde sağlanan mikroskobik tutuculuk sayesinde, herhangi bir delme, kesme ve kazıma gibi işleme ihtiyaç duymadan istenen diş formunu elde etmeye yarar. Mine yüzeylerindeki çatlaklar, renk değişiklikleri, çukurlar, diş aralarındaki aralıklar ve hafif konum bozuklukları gibi kusurlar, bu işlem sayesinde, tamamen geri dönüşlü olarak düzeltilebilmektedir. Bu işlem bir seansta yapılabilir ve beğenilmeme gibi durumlarda diş yapısına zarar verilmeden dişten uzaklaştırılabilir.

New York'taki Clarkson Üniversitesi'nden araştırmacılar, dişleriçürüklere karşı koruyan yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemle dişin yüzeyi silis nanoparçacıklarla oldukça duyarlı ve kusursuz bir biçimde cilalanıyor.

Bilim Teknik Dergisindeki habere göre araştırmacılar, yarıiletken endüstrisinde kullanılan cilalama teknolojisini diş yüzeyine uygulamayı başardılar. Cilalama sonrasında diş üzerinde kalan pürüz yalnızca birkaç nanometre (10-9 metre). Yani bir kum tanesinden 100.000 kez daha küçük.

Yeni yöntemle cilalanan diş, o kadar "kaygan" hale geliyor ki diş minesine zarar veren "kötü" bakteriler diş yüzeyine tutunamıyor. Böylece bakteriler, dişe zarar veremeden kolayca temizlenebiliyor. Geçmişte dişlerin cilalanmasında silis parçacıkları kullanıldıysa da nanoölçekte parçacıkların kullanılması bir ilk. Eksik dişler implant ,diş implantı klavuzlu   kolay implanlantlarla tamamlanır.

Estetik Diş ve Diş Eti Estetiği

  • Nükhet Duru - Diş ve Diş eti Sağlığının Önemi
  • Dr Aytuğ ve Diş Hekimi Yaşar Nalçacı - Estetik Diş
  • Nükhet Duru - Estetik Diş Hekimliği
  • Dr Aytuğ ile Diş Sağlığı ve Diş Estetiği
  • Ebru Şallı - Gülüş Tasarımı
  • expo saglik - Altın Oranlara Göre Diş Estetiği
  • Estetik Gülüşlerde Altın Oran Nedir?
  • Snap On Smile - Tak Çıkart Diş
  • Nurseli İdiz - Estetik Diş Oranları
    Türkçe